25 Ocak 2012 Çarşamba

Java Script Nedir?


JavaScriptNedir?
Öncelikle şununbilinmesi gerekir.Javascript Java değildir sadece stratejik bir ticari kararlaona bu isim verilmiştir.JavaScript Netscape firması tarafından C'den türetilmişbir programlama dilidir.Aslında programlama dilide diyemeyiz ama HTML'yeprogramlama dili deniliyorsa JavaScripte de diyebiliriz. .Java ise Sun firmasıtarafından Pascal ve Delphi dillerinden türetilmiş gercek bir programlamadilidir.JavaScript'in bir diğerözelliği de bir yorumalyıcıya (browser) ihtiyaçduymasıdır.
NetscapeHTML'nin yetersizliğini çok önceden gördüğü için   bir programlama diligeliştirdi.Bu dil Web'e dinamiklik getirme amaçlı olarak Serverlarda değildeziyaretçilerin bilgisayarında çalışacak bir dil idi. İlk başlarda bu dileLiveScript adı verildi.Bu dil bir düz yazı diliydi ve html'nin içine gömülüyorduvehala da öyle,  aynı zamanlarda Sun firması  da işletim sistemindenbağımsız programların yazılabileceği (teorik olarakta olsa güzel) Java diliüzerinde çalışıyordu ve bu isim o sıralarda oldukça popülerdi.
Netscape bununüzerine LiveScirpt'e JavaScript adını verdi ve browser'ının 2. sürümünü de budili anlar hale getirdi. Daha sonraları (1 yıldan daha fazla) Microsoft daİ.E.'ye bu dili anlar özellik kattı fakat adını JScript olarak koydu.Böylecetrene son vagondanda olsa binebildi.   Microsoft da boş durmadı vegerçekten kendine ait VBScript dilini geliştirdi ama hiçbir zaman Netscape budili desteklemedi.Sonuçta bu yarışı şimdilik Netscape kazanmışa benziyor.
Tüm internetkullanıcılarının ziyaret edebileceği sayfalar hazırlamak istiyorsak JavaScriptdilini kullanmak zorundayız.Peki bu dil nasıl ve nerede çalışıyor? JavaScriptHTML kodlarının içine <script>..</script> kodları arasındayazılarak gömülüyor ve Browser tarafından yorumlanıyor.Browser tarafındanyorumlandığı için   mutlaka hazırladığımız scriptleri her iki browserda dadenememiz gerekir.
JavaScirphakkında daha detaylı bilgiyi bu yazıyı da hazırlarken kullandığım Dr. HakkıÖcal'ın Ağustos PcWorld dergisinde yayınlanan "JavaScript İle Dinamik WebSayfaları" adlı kitapçığından yararlanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder